Wijzig omslagfoto
Wijzig omslagfoto

Inloggen

Gesponsord

Studie: Er zijn minstens twee verborgen planeten in ons zonnestelsel

356 Views

Astronomen denken dat ver voorbij Pluto nog twee onbekende planeten staan. Ze stellen dat de omloopbaan van deze planeten door een externe kracht wordt beïnvloed. De theorie zou modellen van het zonnestelsel kunnen drastisch kunnen veranderen.
Sterrenkundigen van de Complutense-universiteit van Madrid en de Universiteit van Cambridge zeggen dat er tenminste twee extra planeten moeten zijn om de omloopbanen van extreme Transneptunische objecten te kunnen verklaren.
Deze objecten, die ETNO’s worden genoemd, draaien rond kleinere werelden zoals Pluto. Je zou verwachten dat de omloopbanen van deze ETNO’s willekeurig zijn. Verder zouden ze een glooiingshoek van 0 graden moeten hebben, maar die blijkt gemiddeld 20 procent te zijn.
“We denken dat onzichtbare krachten invloed uitoefenen op de omloopbanen van de ETNO’s,” zei coauteur van de studie Carlos de la Fuente Marcos. “De meest voor de hand liggende verklaring is dat er nog onbekende planeten zijn voorbij Neptunus en Pluto.”
“Het exacte aantal is niet bekend, maar uit onze berekeningen blijkt dat er tenminste twee planeten zijn, en waarschijnlijk meer,” voegde de astrofysicus toe. De theorie druist in tegen de voorspellingen die aan de hand van de huidige modellen over de vorming van ons zonnestelsel worden gedaan. Volgens die modellen zijn er geen planeten voorbij Neptunus die een cirkelvormige baan om de zon beschrijven.
Uit recente waarnemingen met de ALMA-radiotelescoop is echter gebleken dat planeten zelfs op vele honderden astronomische eenheden van het centrum van het zonnestelsel kunnen worden gevormd.
Afgelopen jaar ontdekten twee Amerikaanse wetenschappers een dwergplaneet in de Oortwolk. Ze denken dat de omloopbaan van deze planeet wordt beïnvloed door een superaarde, die mogelijk 10 keer zo groot is als onze planeet.
Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Monthly Notices Letters of the Royal Astronomical Society.

Reacties

    Melanie de Graaf

    Glooiingshoek - vertaling van “inclination”, in het Nederlands zeggen astronomen gewoon “inclinatie”. Het is in dit geval de hoek die het baanvlak van de ETNO maakt met het eclipticavlak, oftewel het baanvlak van de Aarde om de Zon.