Wijzig omslagfoto
Wijzig omslagfoto

Inloggen

Gesponsord

Mobiel bellen

124 Views

Mobiel bellen: van mobilofoon tot smartphone

Mobiel bellen doet vrijwel iedere consument maar weet je ook hoe mobiel bellen is ontstaan in Nederland?

mobilofoon-voorganger-gsmhttp://www.goedkoopwebshopwinkelen.nl/wp-content/uploads/2017/01/mobilofoon-voorganger-gsm-100x71.jpg 100w" sizes="(max-width: 220px) 100vw, 220px">

De mobilofoon, voorloper van de GSM

Geschiedenis mobiel telefoneren

Het begon allemaal met de mobilofoon welke na de radio rond 1930 ontwikkeld is voor mobiele militaire communicatie. Mobiel bellen gaat door middel van radiogolven (RF). Rond 1934 al werden mobilofoons in zeer kleine mate op de markt gebracht voor hulpdiensten en bedrijven. Na de tweede wereldoorlog in de jaren 50 werd de mobilofoon, een voorloper dus van de tegenwoordige GSM (Global System for Mobile ), populair en werd er een semi-openbaar voor mobiele communicatie vrijgegeven. In de begin jaren kon je met een mobilofoon met beperkte ontvangst bellen via een centrale welke de lijn doorverbond. Tegelijk spreken kon nog niet, communiceren ging via de meeluisterende telefoniste op de centrale die de éénrichtingslijn overschakelde wanneer zoals bij een walkie-talkie de telefoniste “over” hoorde. Vandaag de dag worden mobilofoons nog steeds gebruikt door hulpdiensten en openbaar vervoer en dergelijke. Sinds 2005 is de overheid (politie-brandweer-ambulance) overgestapt op het gesloten privé communicatienetwerk c2000 welke versleuteld zodat er niet meer mee geluisterd kon worden door burgers via scanners e.d. In  buitengebieden die geen ontvangst hebben van het mobiele telefoonnetwerk werd en word nog altijd gebruik gemaakt van satelliettelefoon.

mobiel bellen zendmasthttp://www.goedkoopwebshopwinkelen.nl/wp-content/uploads/2017/01/mobiel-bellen-zendmast-132x300.jpg 132w, http://www.goedkoopwebshopwinkelen.nl/wp-content/uploads/2017/01/mobiel-bellen-zendmast-100x227.jpg 100w" sizes="(max-width: 282px) 100vw, 282px">

Zendmast voor mobiel bellen

Doorontwikkeling van mobiele telefoons

In de jaren 70 waren in Nederland de eerste mobiele telefoons, toen bekend als “autotelefoon” (ATF). Ook deze telefoons waren nog steeds af te luisteren met een ATF ontvanger. De doorontwikkeling van ATF in de jaren 80 (ATF-1, ATF-2 en ATF3) heeft gezorgd voor het moderne mobiele telefoonnetwerk welke sinds medio 1993 echt publiekelijk in gebruik werd genomen. De eerste echte “mobiele telefoons” hadden slechts een spraakfunctie. In de jaren 90 is de mobiele telefoon sterk ontwikkeld in functionaliteit wat er voor zorgde dat we sinds 2003 allemaal konden bellen via dual band, een sms konden versturen en WAP hadden (mobiel internet). Kort na GPRS werd GPS en ook WIFI toegevoegd aan de gsm en in 2007 kwam het eerst mobieltje met touchscreen op de markt. Waar vooral Nokia de beginjaren domineerde met simpele mobiele toestellen, gebruiken we vandaag de dag overwegend Apple Iphone’s en Samsung Galaxy’s slimme smartphones met daarop alle APP’s die je maar kan wensen. Naast de interactieve mobiel apparaten zijn vandaag de dag mobiele abonnementen een basisproduct als het om telecommunicatie gaat. Abonnement met gratis telefoon vergelijken kan hier. Er zijn in Nederland inmiddels meer telefoonaansluitingen dan inwoners.

Mobiele bellen abonnementen

Waar in de begin jaren ’90 veelal duur werd getelefoneerd met Prepaid beltegoed zijn de goedkope telefoon abonnementen reeds een feit. Vandaag de dag kan er op veel manieren gratis gecommuniceerd worden via mobiel internet. De prijzen voor mobiel telefoneren kunnen dan ook niet anders dan blijven zakken. De mobiele telefoon communicatie gaat steeds meer via het internet netwerk en internetdata heeft dan ook steeds meer de voorkeur boven de ouderwetse belminuten. Op Goedkoopwebshopwinkelen hebben wij diverse tools om abonnementen te vergelijken.

 

Het bericht Mobiel bellen verscheen eerst op Goedkoop Webshop Winkelen.
Original: http://www.goedkoopwebshopwinkelen.nl/mobiel-bellen/
By: admin
Posted: January 23, 2017, 11:54 am

Reacties